"Ik vergeef het hun"

05-12-2016
Danjuma raakte zwaargewond naar een aanslag op zijn dorp.
Dit is een fragment uit het Dagboek van I  am n.

'En Jezus zei: Vader, vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen.' (Lukas 23:34)

Danjuma was nog maar dertien jaar oud, toen op een vroege woensdagochtend bijna duizend moslimrebellen zijn dorp in Nigeria binnenvielen. De verschrikkelijke aanval liet een spoor achter van dood en verderf: drieëntwintig christenen werden gedood en achtendertig gewond. Iedereen is nog steeds verbaasd dat Danjuma’s naam niet op de lijst met doden belandde, gezien de gruwelijke manier waarop hij die dag verwond werd. Een machete sloeg tegen de linkerzijde van zijn hoofd en arm; met een mes werd zijn rechteroog uitgestoken en werden zijn testikels afgesneden.

Deinzen we niet met afschuw achteruit als we over zulke gruweldaden horen die onschuldige mensen, en ook kinderen, aangedaan worden? Een ‘rechtvaardige woede’ stijgt in ons op en het is voor ons vaak een uitdaging om ‘rechtvaardig’ te blijven. Zouden we eigenlijk niet veel liever – heimelijk of publiekelijk – dit willen vergelden aan de barbaarse slagers?

Maar hoe staat Danjuma hierin? Wat zegt hij over de moordenaars die probeerden hem wreed te vermoorden? De woorden van deze nu eenogige jongen geven ons ongelooflijk inzicht in zijn hart: ‘Ik vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen.’ Zijn mededogen voor deze moordenaars doet ons versteld staan als hij eraan toevoegt: ‘Als ze de liefde hadden, zouden ze zich niet op die manier gedragen.’ Vandaag de dag straalt Danjuma’s glimlach zo prachtig dat deze de littekens op zijn verminkte gezicht overschaduwt. Alleen de Heere Jezus kan zo’n glans teweegbrengen na zo’n weerzinwekkende gebeurtenis.

Verdieping
Krijg je niet de neiging wraakzuchtig te reageren in plaats van vergeving te schenken aan de brute moordenaars die in Danjuma’s dorp huishielden? Denk aan Danjuma’s woorden: ‘Als ze de liefde hadden, zouden ze zich niet op die manier gedragen.’ Probeer je je deze mannen eens voor te stellen als baby, peuter en jongetje – hoe moeilijk dat ook misschien is – en haal je hun jeugd voor de geest. Hebben ze ooit liefde gekend? Of deed hun familie al op jonge leeftijd afstand van hen, en werden ze geïndoctrineerd met weerzinwekkende haatgevoelens en raakten ze afgestompt voor geweld en moord? Hebben ze ooit gehoord van de liefde van de Heere Jezus? We weten het niet. Wat we wél weten, is dat ze deel uitmaken van ‘de wereld’ waarover Jezus sprak in Johannes 3:16: ‘… want zo lief heeft God de wereld gehad…’ Onze onpartijdige God heeft hen net zo lief als ieder ander op deze wereld. Alleen al deze waarheid zet ons ertoe aan voor hen te bidden – liefdevol en barmhartig.

Gebed
Heere, onze God, we buigen nederig en berouwvol voor U. De woorden van Danjuma dringen diep tot ons binnenste door. We zien in hem U, lieve Heere Jezus: Uw liefde, Uw mededogen, Uw vergeving. En we weten dat al deze gaven uit Uw hand komen en daarmee zijn verbazingwekkende liefde tot stand brachten. Dank U voor Danjuma. Dank U dat U zijn leven gered hebt, zodat hij tot de harten van velen kan spreken. Harten zoals die van ons, Heere. Gebruik Danjuma om ons eraan te herinneren hoe vergeving eruitziet. Om ons het verschil te laten zien dat U maakt. Om ons ertoe te brengen hem na te volgen zoals hij U navolgt. Blijf Danjuma in alle opzichten genezen en geef ons een vergevingsgezind hart dat op dat van hem lijkt. Amen.


Bestel het dagboek
Terug naar overzicht